Miten jaksaa arkea?

31.03.2022

Erilaisen kevään jälkeen

Kuinka päästä arkeen kiinni, kuinka löytää taas motivaatio? Kuinka motivoitua niin sanottuun normaaliin, lähityöhön, kun etätyö osoittautuikin todella toimivaksi?

Vai päinvastoin, onko sinusta kenties superihanaa päästä taas työpaikalle? Nähdä työkavereita livenä, rupatella? Päästä lopultakin pois oman kodin nurkista, jotka ovat jo aivan liiankin tuttuja koronaelämän jäljiltä.

Mitkä asiat omassa työyhteisössäsi ovat nousseet esille? Olen keskustellut useamman ihmisen kanssa tästä. Ja paljonhan on kirjoitettukin etätöiden eduista. On tuotu esiin sitä, ettei unohdettaisi hyviä, uusia käytäntöjä.

Toisissa yhteisöissä taas etätyön ja esimerkiksi epätasaisen töiden jakautumisen myötä on noussut esiin paljon negatiivisia asioita. Erilainen uupuminen nostaa päätään. Asioita ei jaksettaisi edes käsitellä.

Asioiden paloittelu

Olen itse harjoitellut tavoitteiden asettamista, itselleni. Selkeitä. Riittävän pieniä tavoitteita, jotka olisivat aidosti mahdollisia saavuttaa. Tarpeeksi lähelle, etteivät pääse unohtumaan. Luovan alan työntekijänä itselleni pitkänkin aikavälin tavoitteet ovat tuttuja. Pitkäjänteisyys on aivan luonnollista. Mutta pienempiäkin tavoitteita tarvitaan.

Ja samallahan kannattaa opetella armollisuutta itseä kohtaan. Tavoitteet ovat pyrkimyksen suuntia, ei ehkä kannata ajatella niitä pakkona. Voisiko olla tyytyväinen siihen, että saa suuntaa muutettua, vaikkei tavoitteet täytykään? Niitä kohti voi jatkaa uudelleen, hitaammin, miten ikinä.

Tavoitteet eri aikaväleille

Olen tehnyt monella tavalla epäsäännöllistä työtä. Tällä hetkellä olen sellaisessa tilanteessa, että minun on edes mahdollista muodostaa päivistäni kohtuullisen säännöllisiä. Myös vapaapäiväni ovat melko säännölliset. Huomaan, että tämä sopii itselleni todella hyvin. Työn rajaaminen onnistuu itseltäni paremmin tällä tavalla.

Tässä olemme varmaan hyvin erilaisia. Kumpi sinulle sopii paremmin? Miten sinä jaksat arkea? Onko ollut mahdollista edes kokeilla monen tyyppistä työrytmiä? Tietenkin se on mahdollista vain tietyissä ammateissa.

Mistä vastapainoa työlle?

Olen jonkin aikaa tietoisesti yrittänyt edelleen ottaa rennommin. Onko mahdollista, että pienillä, mutta säännöllisillä muutoksilla jaksaisitkin paremmin? Mitä arkeen pitäisi lisätä tai ottaa pois, että se jotenkin "hengittäisi" paremmin?

Toisilla varmaan nimenomaan olisi hyvä vähentää tiettyjä asioita. Toisilla taas kenties tuoda jotain lisää. Usein taidamme vähentää ensimmäisenä niitä asioita, jotka nimenomaan kannattaisi jättää arjen touhuun mukaan.

Itse hahmottelin pientä listaa, jossa on asioita, jotka ovat monesti itsestäänselvyyksiä. Niistä kuitenkin saattaa liian helposti tinkiä. Ja ne voisivat tehdä hyvää, antaa arkeen virtaa.


  • lepo
  • ystävät
  • omista fiiliksistä kirjoittaminen
  • rento liikkuminen
  • valokuvaaminen
  • nopea piipahdus taidenäyttelyssä
  • käsityöt
  • kuunnella keskittyneesti hyvä biisi, tai parikin


Miltä kuulostaisi? Olisiko sulla jotain hyviä vinkkejä, mitä haluaisit jakaa? Kirjoita tuohon viesteihin vaikka muutama hyvä arjen pelastaja, olisi tosi kiva kuulla niitä! Saada vinkkejä ja ideoita kiertoon.

Tänään muuten huomasin, että oli tosi mukava, ihan tavallinen arkipäivä. Se juuri on mun yksi tavoite. Että nauttisin arjesta aiempaa useammin. Ja varsinkin, että oikeasti myös huomaisin sen! Sitä kohti.

Voi hyvin!