"Nyt kevät on!"

23.05.2024
Säveltuulia-blogi täyttää kaksi vuotta näinä päivinä! Olen koko sen ajan saanut silloin tällöin yhteydenottoja, mikä tietysti ilahduttaa joka kerta! Pääosin saan viestejä musiikin ammattilaisilta, mutta muitakin viestejä toki. Kiitos niistä jokaisesta! Kannustus inspiroi jatkamaan, ja on mukava tietää, että tekstejä luetaan.


Yritän usein pyytää ideoita / toiveita siitä, millaisista aiheista haluaisit lukea. Sivulla on useampi palauteboksi, niitä kaikkia saa käyttää. Tai sähköpostia myös. Jollain aikavälillä huomioin teksteissäni näitä kysymyksiä, ja juttuja, joista viestittelette.

Ajattelin tällä kertaa koota tunnelmia keväältä. Mitä ajatuksia ja fiiliksiä uutena yrittäjänä aloittaminen on herättänyt. Mitä olen tehnyt kuluneena keväänä, ja missä mennään, mitä tulossa ehkä jatkossa.

Tammikuussa tein paljon suunnittelu- ja ideointityötä. Kuvassa kasvot ja mieli hiukan tammikuisen kalpeana, mutta silti myös inspiroituneea! Paljon nökötin läppärillä kotona, mutta välillä ehti piipahtaa muuallekin vähän tuulettamaan ajatuksia.

Helmikuussa tein kuvassa olevan tekstin mukaisesti. Talven mukava sijaisuus Orivedellä päättyi, ja painoin oven hyvillä mielin kiinni perässäni. :) Vaikka olin oikeastaan tyhjän päällä, se ei tuntunut siltä. Olin valmistellut asiaa jo pitkään ja myös innostunut uudenlaisesta tilanteesta.

Helmikuun loppupuolella aloitin sitten Musiikkihetket hoivakodeilla. Kalevalanpäivän tienoilla oli kantelekin mukana, ja lauloimme parissa ryhmäkodissa pätkiä Kalevalasta! Enpä olisi uskonut, miten hyvin se toimi!

Oli tosi mukava päästä tauon jälkeen enemmän hoivakodeille. Pukeudun lähes aina vihreään siellä. Se tuntuu tuovan tuttuutta asukkaille. Eikä tarvitse itsekään pahemmin miettiä asiaa!

Maaliskuussa oli jo valoa enemmän, ja teinkin videoita yms materiaaleja enemmän. Pidin musiikkihetkiä monessa sellaisessa hoivakodissa, jossa en ollut aiemmin vieraillut. Joka paikassa on omanlaiset systeemit ja tilat, mikä vaikuttaa aina omaan tekemiseen myös.

Huhtikuun alkupuolella ehdin piipahtamaan Hämeen Ammattikorkeakoululla. Oman elämäni sävelet -hanke, jossa työskentelin aiemmin, järjesti jälleen seminaarin. Yhtenä luennoitsijana oli Liisa-Maria Lilja Viherlampi, joka oli kouluttamassa Sairaala- ja hoivamuusikkokoulutuksessa, josta valmistuin vuonna 2018. Erittäin hyvä luento! Hamkilla on aina mukava käydä siksikin, että olen opiskellut siellä Yamk-tutukintoa tehdessäni. Asiat kiertyivät hyvällä tavalla yhteen! 

Kaunis keväinen gerbera jäi muistoksi, kun säestin kamarikuoro Eternitasta heidän juhlakonsertissaan Tampereen Tuomiokirkossa. Paljon kaikkea kivaa! Samaan aikaan aloitin pienen kampanjan, joka toikin uusia yhteistöitä tähän alkukesään ja erityisesti syksyyn. Opin paljon uutta, jälleen.

Havaintoja Musiikkihetkistä hoivakodeilla

  •  Huivipussukat kulkivat (pyykkikoneen kautta) ryhmältä toiselle 
  • Valon määrä lisääntyi, asukkaat elivät kevään odotuksessa
  • Ilahduttaa aina, kun Musiikkihetkissä on mukana omaisia. Moni heistä kokee liikuttavia hetkiä musiikin aikana
  • Muistin taas, miten selvästi asukkaat aktivoituvat
  • Moni alkaa jutella enemmän, kertoo lapsuudesta, pyytää apua tuolin tai vaatteiden kanssa
  • Jos jollakin asukkaalla on aloittaessa huonompi päivä tai tilanne, niin usein se unohtuu Musiikkihetken aikana
  • Asukkaat iloitsevat näennäisen pienistäkin asioista, esimerkiksi värikkäistä huiveista!


Toukokuussa kävimme Maijun kanssa lähitoreilla laulattamassa yhteislauluja. Teemaksi oli tällä kertaa valikoitunut kansakoululaulut. Ne ovat kyllä aina kovin pidettyjä.

On myös ihana tehdä yhteistyötä, joka on sujuvaa, toimivaa ja vaivatonta. Olemme Maijun kanssa työskennelleet jo useammassakin työpaikassa yhdessä. Se on itselleni iso ilo! Välillä naurattaa niin, ettei kyllä synny kovin kaksisia kuvia...

Palautteita Musiikkihetkistä

  • Musiikkihetket ovat olleet pidettyjä (hoivakodin johtaja)
  • Toivottiin, että musiikkia olisi lisää (asukkaat)
  • Käytännön asiat ja musiikilliset asiat toimivat hyvin (työntekijä)
Mulle on tosi tärkeää nämä laulut!

Tulevaa

Toukokuussa suunniteltin ja valmisteltiin myös Peräkonttimuseon kiertuttaa, joka alkaa maanantaina 27.5.2024. Siitä löytyy paljon tietoa täältä. Peräkonttimuseon kesäkiertue on siis Konkarit – ikäihmisten museopalvelu -toimintaa. Olen tästä tosi innostunut ja myös kiitollinen mahdollisuudesta olla mukana itselleni uudenlaisessa yhteistyössä! Käymme kiertueella 16 hoivakodissa, ja esineisiin voi tutustua hoivakodin piha-alueella tai terassilla tms.

Samalla sovin ja suunnittelen tietysti jo kovaa vauhtia syksyn töitä. Myös uusi työtilayhteistyö on alkamassa. Siitä myöhemmin enemmän.

Tällä kertaa tällainen tilannepäivitys. Pureudun taas johonkin muuhun aiheeseen paremmin ensi kerralla. Jos tykkäät kuulla enemmänkin tällaisia kuulumisia, niin kannattaa seurata Säveltuulian Instagramia!


Voi hyvin!

-Tetu